Odmevi po 3. Dnevu odprte kode: Zanimanje za odprto kodo raste

Novo mesto, 17. april 2013 – na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu je potekal že 3., tradicionalni Dan odprte kode. Preko 120 študentov in ostalih udeležencev se je na predavanjih seznanilo s samo odprto kodo, na delavnicah pa so spoznali odprtokodna orodja za grafično oblikovanje ter oblikovanje spletnih strani.

3. Dan odprte kode
Na konferenci je sodelovalo 9 predavateljev iz Slovenije in tujine, ki pri svojem delu uporabljajo odprtokodna orodja. Med drugim so prvič v Sloveniji javno predstavili odprti mobilni operacijski sistem Firefox OS. Gre za operacijski sistem za pametne telefone neprofitne organizacije Mozilla, ki je tudi partner Dneva odprte kode.

Kot je povedal pobudnik in organizator dogodka, študent Fakultete za informacijske študije, Nino Vranešič, je bilo zanimanje za delavnice izredno veliko, saj so bila mesta zapolnjena v dveh dnevih. Prav tako pa se iz leta v leto povečuje udeležba na predavanjih. Izjavo Nina Vranešiča o konferenci si lahko ogledate na povezavi:

Z Dnevom odprte kode se širi znanje o uporabi odprtokodnih sistemov in ozaveščenost o možnostih in priložnostih, ki jih odprta koda ponuja. Na letošnji konferenci so predavatelji izpostavili prednosti uporabe odprtokodnih sistemov, kot so dostop do brezplačnih računalniških programov, možnost uporabe odprtokodnih programov na različnih računalniških sistemih, več možnosti nadgradnje osnovnih programov, podpora pri morebitnih napakah sistema in zakonita uporaba programov brez zakupa licence.

Fakulteta za informacijske študije kot edina visokošolska izobraževalna institucija, ki prireja dogodke na temo odprte kode, vključuje odprtokodne programe tudi v sam raziskovalni in izobraževalni proces.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *